Muusikko ja pienen tytön äiti viettää sapattivuotta Hampurissa, tutustuu saksalaiseen elämänmenoon ja pohtii millaista on olla nainen ja taiteilija tässä maailmassa. Tulossa myös Taidenaiset-podcast, jossa tutustaan eri taiteenaloilla toimivien kiehtovien naisten tarinoihin.

Vielä pari päivää seikkailun alkuun! Muutamme mieheni ja kolmevuotiaan tyttäremme kanssa vuodeksi Hampuriin. Saksalaisella yrittäjämiehelläni on siellä töitä tiedossa. Hänen perhettään ja ystäviään asuu Hampurissa ja lähiseuduilla ja kaksikielinen tyttäremme pääsee harjoittelemaan saksan kieltä. Minulle Hampurin vuosi tarkoittaa seikkailua uudessa kaupungissa, itseni ja maailman ihmettelyä ja uusien juttujen kokeilemista. Muutos jännittää mukavalla tavalla ja tuntuu jonkinlaiselta risteyskohdalta.

Reissun myötä jään työvapaalle vakityöstäni ja heittäydyn vapaaksi taiteilijaksi. Olen ammatiltani pianisti ja tulevana vuonna saan keskittyä vapaammin nimenomaan soittamiseen ja taiteelliseen työhön. Reissailen koronan salliessa jonkin verran Suomessa esiintymisten ja opetustöiden tiimoilta. Pääasiassa aion kuitenkin haahuilla ja kokeilla kaikkea uutta. Haluan kulkea Hampurin katuja ja olla yksin ajatusteni kanssa. Katsella ihmisiä, kuunnella kaupungin ääniä, hypätä bussiin, poiketa museoon. Syödä currywurstia ja käydä kahvilassa teellä. Joogata ja lukea. Löytää uuden ystävän. Roiskia väriä kankaalle tai kokeilla savenvalantaa. Yritän löytää tavan olla yhtä aikaa taiteilija ja äiti, elantonsa tienaava kunnon kansalainen ja vapaa haahuilija. Haluan tehdä asioita, jotka ravitsevat sieluani. Se on ehkä päässyt kaiken touhottamisen ja monien roolien puristuksessa hiukan näivettymään.

Odotan kovasti sitä, että elämääni tulee a i k a a  ja  t i l a a. Joutenolo ja oma aika ovat edellytyksiä luovuudelle, sanotaan. Mutta mistä sitä aikaa järjestyy, kun on hoidettava työ ja perhe ja käytävä kaupassa? Voiko luovuus kukoistaa tiukemmissakin raameissa? Paljonko vapautta on tarpeeksi? Millaisia rohkeita valintoja palo taiteen tekemiseen edellyttää? Tai millaisiin ratkaisuihin se innostaa?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsin vastauksia Taidenaiset-podcastissa, jonka tekeminen on yksi niistä tämän vuoden uusista jutuista, joista olen todella innoissani. Ensimmäinen jakso ilmestyy jo aivan lähiaikoina! Podcastissa tutustun kiinnostaviin naisiin, joiden elämäntyö on taiteen tekeminen. Minua kiinnostaa heidän arkielämänsä ja valintansa, heidän työnsä sekä heidän ajatuksensa siitä, millaista on olla taiteilija ja nainen tässä ajassa ja yhteiskunnassa. Olen varma, että keskustelut avaavat uusia reittejä myös omalle sisäiselle tutkimusmatkalleni ja johdattavat lisäksi uusien, inspiroivien taideteosten pariin.

Tässä blogissa kerron podcast-keskustelujen herättämistä ajatuksista sekä Hampurin tunnelmistani. Tapaanko kiinnostavia ihmisiä? Kestävätkö naapurit pianonsoittoani? Opinko tilaamaan teen saksaksi? (Jostain syystä lausumiseni pettää tämän minulle elintärkeän tilauksen kanssa joka kerta, vaikka minulla saksan kielen taitoja onkin.) Pohdiskelen maailman menoa ja taiteen tekemistä sekä vinkkaan suosikkipaikkani Hampurista. Olen innoissani ja ajoittain kauhusta kankea. Matka on alkamassa!